nieuws

Dubbele aangifte door SP-raadslid Raalte

Het SP-gemeenteraadslid Willy Lourenssen uit Raalte gaat aangifte doen tegen oud-burgemeester Paul Scholten en raadsgriffier Henk van der Meulen. Lourenssen werd deze week door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een boete van 400 euro wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Hij heeft tegen dit oordeel hoger beroep aangetekend en gelijk aangifte gedaan tegen Scholten en Van der Meulen, omdat juist zij zijn raadsvragen openbaar hebben gemaakt, terwijl er vertrouwelijke informatie in was verwerkt.

Willy Lourenssen

Lourenssen had schriftelijke vragen ingediend over een uiterst riante vertrekregeling voor de gemeentesecretaris. Hij had hierover vertrouwelijke informatie verkregen. Uit zijn vraagstelling viel op te maken welke afspraken precies waren gemaakt. De vragen werden ingediend ter behandeling in een openbare vergadering. De rechtbank meent dat Lourenssen had kunnen weten dat zijn vragen openbaar zouden worden, en dat hij daarmee de opgelegde geheimhouding zou schenden.

De advocaat van het gemeenteraadslid kondigde dinsdag onmiddelllijk hoger beroep aan, plus een aangifte tegen Scholten en Van der Meulen. Zij zijn volgens de raadsman schuldig aan het verspreiden van de via e-mail door de SP ingediende vragen. "En nu deze uitspraak er ligt, moeten ook zij strafrechtelijk worden beoordeeld," verklaarde de advocaat.