Toestemming voor boomkap Onderbanken: nederlaag voor omwonenden

Minister Dekker en staatssecretaris Van der Knaap mogen in de gemeente Onderbanken zes hectare bomen kappen tot een hoogte van 1 meter. Dat is de uitspraak van de Raad van State vandaag in een zaak die was aangespannen door het comité Stop Awacs Overlast en het plaatselijke milieunetwerk. SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit is buitengewoon teleurgesteld over de uitspraak, waardoor komende week al met kappen mag worden begonnen.

De Wit: “Het is toch te gek dat de burgers van Onderbanken al 25 jaar met de overlast van AWACS bezig zijn en dat de ellende alleen maar groter wordt!” De regering wil het bos omzagen zodat sterk verouderde AWACS-vliegtuigen eerder de landing kunnen inzetten voor het nabijgelegen vliegveld Geilenkirchen in Duitsland. De inwoners van Onderbanken vrezen een enorme toename van geluidsoverlast als de bomen weg zijn en worden al jaren door de SP gesteund in hun verzet tegen de kap.

Gisteren toonde onderzoek van TNO aan dat de geluidhinder in Onderbanken groter is dan die rondom Schiphol, maar de minister weigert verder onderzoek te doen of het kappen op te schorten.

De procedure die gevolgd wordt door minister Dekker is uniek in haar soort. Het is een zogenaamde NIMBY-procedure, die de minister veel macht geeft in zaken van groot belang. Het grote belang is echter niet aangetoond volgens Jan de Wit: “De minister danst naar de pijpen van de NAVO en offert daar het welzijn van de bewoners van Onderbanken en omstreken voor op.”

De NIMBY procedure wordt voor het eerst in Nederland uitgevoerd. Daarom is het des te opmerkelijker dat de minister de gehele procedure niet afwacht maar nu al begint met kappen. De Wit: “Wat vooral zo pijnlijk is, is dat het kappen van de bomen onomkeerbaar is. Als later blijkt dat de schade aan de gezondheid wel aangetoond kan worden is het te laat”.

De gemeente Onderbanken maar ook de vereniging Stop Awacs Overlast, het milieunetwerk en Groenfront beraden zich momenteel op verdere stappen. De SP zegt haar steun natuurlijk ook in de toekomst toe.