nieuws

"Niet naar Afghanistan is de verstandigste beslissing"

De Nederlandse regering durft de beslissing nog niet te nemen tot het sturen van Nederlandse militairen naar het zuiden van Afghanistan. Eigenlijk zou hiertoe vandaag worden besloten, maar het besluit is uitgesteld tot donderdag. Er zal eerst nog een poging worden ondernomen om de D66-ministers over de streep te trekken. De kleinste regeringspartij sprak zich vorige week vrij onverwachts uit tegen deelname aan de missie. “De regering moet van het plan afzien”, zegt Harry van Bommel. “Dat is het beste besluit voor zowel de Afghaanse bevolking als de Nederlandse militairen.”

Na de terroristische aanval op de Twin Towers van 11 september 2001 volgde de Amerikaanse aanval op Afghanistan. Na de val van de Taliban-regering installeerden de Amerikanen de regering Karzai. De macht van Karzai is en blijft uiterst minimaal. Afghanistan heeft geen functionerende staatsstructuur, kent massale corruptie, een armzalig nationaal leger, geen nationale belastingheffing en geen geld om iets van rechtsorde en stabiliteit op te bouwen. Alle geld van de regering komt van buiten – en de internationale donoren staan zeker niet te trappelen om hun toezeggingen na te komen. Ze zien het land als een bodemloze put.

Na het verdwijnen van de Taliban hebben oude krijgsheren en nieuwe drugsbaronnen het land goeddeels overgenomen. Inmiddels is een gefragmenteerd Afghanistan de allergrootste producent van opium geworden ter wereld, en hofleverancier voor de Europese heroïnemarkt. Veel meer dan de helft van het bruto binnenlands product is direct met drugs in verband te brengen. Met hun gewapende milities controleren de krijgsheren en drugsbaronnen de grootste delen van het land, terwijl ze hun politieke zetbazen hebben in de regering en het onlangs verkozen parlement – dat overigens geen politieke partijen kent.

“Nederland heeft niets te zoeken in Afghanistan,” zegt Van Bommel. “Onze Grondwet verplicht ons tot het bijdragen aan de internationale rechtsorde. Militaire aanwezigheid in zuidelijk Afghanistan leidt echter alleen maar tot nog grotere wanorde, waarvan vooral de Afghanen het slachtoffer zijn. Afghanistan is een land dat zeker geholpen moet worden na alle vreselijke ellende die het heeft doorstaan. Maar hulp is iets anders dan nog meer oorlog, nog meer geweld, nog meer schendingen van mensenrechten. Daarom moet Nederland afzien van het sturen van nog meer troepen naar Afghanistan en aandringen op een einde van de geheime oorlog in het zuiden van het land.” Amerika en Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer dringen sterk aan op Nederlandse troepenzending naar het hartland van de Taliban, waar diverse krijgsheren en stammen elkaar bevechten en Westerse troepen worden gezien als vijandelijke bezetters.

Nu de D66-fractie nee zegt, zal de Nederlandse regering volgens Van Bommel moeten buigen voor de wil van het parlement. De SP en GroenLinks waren van meet af aan tegen, later gevolgd door de LPF. Nu D66 gekozen heeft verwacht Van Bommel dat ook de PvdA de aarzelingen overwint en zich aansluit bij het nee-kamp.

Betrokken SP'ers