nieuws

Motie Irrgang aangenomen: KPN moet zendmasten verkopen

Een motie van SP-Kamerlid Irrgang en zijn PvdA-collega Van Dam om zeker te stellen dat KPN haar zendmasten gaat verkopen, is vandaag door een ruime Kamermeerderheid aangenomen. Irrgang: “Monopolistische infrastructuur hoort in handen van de overheid te zijn. Deze motie brengt dat dichterbij.”

Er is enige ophef over de verkoop van het dienstverlenende deel van Nozema, Nozema Services, aan KPN. Dit heeft te maken met het feit dat KPN door de koop tevens een meerderheidsbelang verwerft in Digitenne, een onderneming die de uitzending van digitale televisie verzorgt. De SP ziet het gevaar dat KPN een monopoliepositie verwerft op het gebied van digitale televisie, maar vindt het ook wenselijk dat er een serieuze concurrent op de markt voor televisiekijken komt. Deze concurrent zou tegenwicht kunnen bieden aan de kabelaars, die de tv-markt al jarenlang domineren en uitbuiten. Dat KPN hiervoor de juiste kandidaat is ligt onder meer in de (financiële) mogelijkheden van KPN om de digitale televisie snel aan de man te kunnen brengen. De SP denkt dat met bepaalde voorwaarden het gevaar van misbruik van marktmacht kan worden ondervangen.

Wel ziet Irrgang risico’s op het gebied van onafhankelijkheid en goede toegankelijkheid als KPN eigenaar blijft van haar zendmasten. Met zijn motie kan dit worden voorkomen. KPN heeft inmiddels een intentieverklaring getekend over de overdracht van het beheer en de toegang tot de masten aan het publieke bedrijf NOVEC. KPN is tevens bereid om de zendmasten te verkopen als de NMa besluit dat dit nodig is.