nieuws

Kabinet durft geen knoop door te hakken over Afghanistan

De Tweede Kamer heeft van de regering geen duidelijkheid gekregen over de vraag of er wel of geen besluit is genomen om militairen uit te zenden voor een nieuwe missie in Afghanistan. Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel: “Het kabinet durft duidelijk geen stelling te nemen nu coalitiepartner D66 net als de SP heeft aangegeven niet met de troepenzending in te stemmen.”

In een korte brief aan de Tweede Kamer heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) dinsdag geschreven dat de regering pas na het overleg met de Kamer “een eigenstandige afweging maakt of de voorgenomen bijdrage zal worden geëffectueerd dan wel of wijzigingen daarvan nodig zijn”.

Het briefje aan de Kamer komt op verzoek van onder meer de SP, PvdA en VVD. Er was behoefte aan duidelijkheid over de status van de missie. In de vorige brief die het kabinet op 22 december naar de Kamer stuurde was sprake van een voornemen om 1200 tot 1400 militairen uit te zenden.

Van Bommel is ontstemd over de gang van zaken. “In zijn brief doet de minister het voorkomen alsof het kabinet handelt naar de gegroeide praktijk om pas na overleg met de Kamer een besluit te nemen. Dat is absoluut niet waar,” zegt Van Bommel. “Het is tot nu toe altijd zo geweest dat de regering de Kamer een besluit over uitzending voorlegt.” Zolang dat niet is gebeurd, weigert de SP dan ook mee te werken aan een volledige behandeling van het kabinetsvoornemen.