nieuws

Arda Gerkens hekelt huursubsidiebelasting minister Dekker

VVD-minister Dekker van volkshuisvesting gaat belasting heffen bij woningcorporaties en andere verhuurders. Deze belasting zal in 2006 in totaal 309 miljoen euro moeten opbrengen. De belasting is bedoeld om de kosten van de huursubsidie, die nu nog betaald worden uit de algemene middelen, mee te financieren. Dat betekent dat in de toekomst de huurders zonder huursubsidie mogen betalen voor de huurders mét huursubsidie.

Arda Gerkens, woordvoerder volkshuisvesting van de SP, kan nu al uittekenen waar de plannen toe gaan leiden: “De huren gaan extra omhoog, omdat de eigenaren de belasting willen terugverdienen. Huurdersorganisaties hebben uitgerekend dat het gemiddeld 15 euro per maand extra huur gaat kosten. Verder is het een vorm van verdeel-en-heerspolitiek: er wordt een wig gedreven tussen huurders mét en zonder huursubsidie.”

Gerkens constateert verder dat het verschil in behandeling tussen huurders en kopers steeds stuitender wordt: “Als het kabinet zou voorstellen om de belastingaftrek van eigenaarbewoners mét hypotheek te laten betalen door de eigenaren zonder hypotheek zou de pleuris uitbreken. Toch is dat precies wat er bij de huurders gebeurt.”

De SP zal bij de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel met voorstellen komen om de huursubsidie te dekken uit een vermindering van de excessieve hypotheekaftrek. Maar de plannen van minister Dekker zullen vooral tegengehouden moeten worden door verzet buiten het parlement, verwacht Gerkens.

Betrokken SP'ers