nieuws

Strijd tegen armoede moet nu beginnen, niet pas in 2008

SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat gezinnen met een laag inkomen er in 2006 extra op vooruit moeten gaan. Het kabinet stelde gisteren voor om deze gezinnen pas vanaf 2008 een speciale toeslag uit te betalen. Het gaat om gezinnen die zo’n laag inkomen hebben dat ze nauwelijks of geen belasting meer betalen.

Volgens het SP-Kamerlid kan dat sneller door belastingkortingen vanaf 2006 uit te betalen als deze niet met de te betalen belasting verrekend kan worden. Ook ziet Irrgang mogelijkheden om gezinnen in armoede te helpen met een inkomensafhankelijke toeslag op de kinderbijslag. Irrgang: “De staatssecretaris moet zich niet achter uitvoeringstechnische uitvluchten verschuilen. De oorlog tegen armoede in Nederland moet nu beginnen. Niet in 2008.”

Irrgang heeft bij de behandeling van het Belastingplan daarnaast onder meer een wijzigingsvoorstel ingediend waardoor zelfstandigen ook na hun 65e recht hebben op de zogenaamde zelfstandigenaftrek. Irrgang: “Een kwestie van modern fiscaal beleid”. Ook wil hij dat huurders net zoveel zorgtoeslag krijgen als eigen woningbezitters. Door de hypotheekrenteaftrek is hun belastbaar inkomen lager wat leidt tot een hogere zorgtoeslag. Het SP-Kamerlid heeft ook hier een wijzigingsvoorstel voor ingediend.