SP blij met asbestonderzoek: nu doorpakken!

Met de presentatie van verschillende rapporten over asbest in Goor en omgeving is eindelijk een wetenschappelijk fundament gelegd onder de realiteit die al jaren bij de SP bekend was. In de regio Goor overlijden mensen aan de ziekte mesothelioom (longvlieskanker) ten gevolge van blootstelling aan asbest dat daar voorkomt in het milieu. SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen is blij met de resultaten van het onderzoek, maar ook teleurgesteld dat de regering met geen woord rept over het verhalen van de schade bij de vervuiler.

Dat de staatssecretaris van Milieu in zijn reactie zwijgt over de kwalijke rol van Eternit in de zaak is een gemiste kans. Van Velzen: “Dit betekent dat de belastingbetaler weer opdraait voor de kosten van de extra maatregelen die de staatssecretaris gaat treffen. Ongelooflijk dat Eternit hiermee wegkomt. Ik zal Van Geel komende week weer aanspreken op zijn laffe houding.”

In de regio Goor heeft de firma Eternit jarenlang willens en wetens afvalmateriaal uit haar asbestcementfabriek aan nietsvermoedende burgers uitgedeeld. Paden en erven zijn verhard met dit afvalmateriaal en het dodelijke asbest had een verwoestende uitwerking onder de burgers van de regio Goor. Ook de verschillende gemeentebesturen hebben heel lang niet willen optreden tegen deze ernstige verontreiniging.

Nu, jaren later, overlijden in de regio mensen aan mesothelioom, terwijl ze nooit beroepsmatig aan asbest zijn blootgesteld. De enige aanwijsbare oorzaak is het asbest in het milieu, bijvoorbeeld dat van de verharde paden. Samen met haar Comité Asbestslachtoffers pleit de SP al jaren voor erkenning van de gedupeerden. Met het rapport dat vandaag is gepresenteerd wordt onomstotelijk aangetoond dat er wel degelijk sprake is van sterfte aan mesothelioom ten gevolge van blootstelling aan asbest in het milieu.

Van Velzen: “Van Geel zegt vandaag dat hij geschrokken is van de uitkomsten. Hij gaat nu kijken of de normen moeten worden aangescherpt en gaat echt werk maken van sanering van wegen in de omgeving. Hier heb ik al jaren op aangedrongen, ik ben dan ook blij dat de noodzaak eindelijk is doorgedrongen”.

Betrokken SP'ers