nieuws

‘Regels reclame leningen moeten strenger’

SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag in een overleg met minister Zalm van Financien gepleit voor strengere regels voor reclame voor leningen op radio en televisie.

Zalm heeft nieuwe maatregelen aangekondigd ter bestrijding van het groeiend aantal huishoudens met een schuldenprobleem. Het SP-Kamerlid steunt deze maatregelen waaronder onder andere een verlaging van de maximale rente naar zestien procent. Irrgang is echter ontevreden dat voor televisie en radio minder strenge regels komen dan voor andere reclames. Zalm had in een conceptbesluit radio en tv niet uitgezonderd maar is daar onder druk van de commercie van teruggekomen. Irrgang: "bij zo'n mooie tv-reclame die zegt dat je nu een nieuwe badkamer kunt krijgen, als je maar het onderstaande telefoonnummer belt, moet er gewoon verplicht bij vermeld worden: en dat kost u 100 euro per maand, zes jaar lang".

Het SP-Kamerlid drong in hetzelfde debat verder aan op uitbreiding van de kredietregistratie in Tiel (BKR) met schulden bij het energiebedrijf, woningverhuurders, en de studiefinanciering. De minister van Financien is al in overleg met verhuurders en energiebedrijven maar zegde toe daar ook de studiefinanciering aan toe te voegen.