Onbeschermd WSW-personeel moet asbest verwijderen

Werkvoorzieningbedrijf EMCO-groep uit Emmen heeft, na overleg met de gemeente, onbeschermd personeel gevraagd om asbest te verwijderen uit gemeentelijk groen. Voor de verwijdering van het zwaar kankerverwekkende materiaal gelden zeer scherpe regels, maar die moest het personeel van de sociale werkvoorziening aan de laars lappen. “Als je wat ziet, dan zet je er maar een plant op,” zei de werkleiding. Ook werd personeel stelselmatig onder druk gezet om te zwijgen over de aanwezigheid van asbest.

Asbest in het talud

EMCO is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het betreffende talud bij sportcomplex DZOH in de wijk De Rietlanden. Personeelsleden werden bij hun werk geconfronteerd met het asbest, maar klachten hierover werden door de werkleiding steeds genegeerd. Naar aanleiding van klachten van werknemers hebben de SP-afdeling Emmen en het MilieuAlarmteam een onafhankelijk laboratorium gevraagd een reeks monsters te onderzoeken. Daaruit bleek onomstotelijk dat het inderdaad gaat om kankerverwekkend asbest. Het is volgens buurtbewoners afkomstig van een gesloopte boerderij.

Stukken kankerverwekkend asbest

Maandag gaf het management van de Groenvoorziening van de EMCO-groep, na overleg met de gemeente Emmen, het personeel opdracht om het asbest zonder bescherming te verwijderen. Het personeel weigerde en deed een beroep op de geldende ARBO-regels. Door de kwestie is grote onrust ontstaan onder het personeel. Er is echter door de EMCO-groep al een aanzienlijke hoeveelheid verwijderd.

Krista van Velzen van de Tweede-Kamerfractie van de SP: “Dit is typerend voor hoe met WSW-werknemers worden omgesprongen. Daarom is het goed om deze zaak tot de bodem uit te zoeken.” De SP in Emmen blijft bovenop deze zaak zitten en ook de Tweede-Kamerfractie volgt de kwestie op de voet.

Gisteravond besteedde het RTL 4 programma Vier in het Land aandacht aan de zaak.