nieuws

Dubbelmandaat dichterbij dankzij motie Van Bommel/Verhagen

De invoering van een 'dubbelmandaat' is vandaag een stap dichterbij gekomen: de Tweede Kamer heeft hierover een motie van Harry van Bommel (SP) en Maxime Verhagen (CDA) aangenomen.

Europarlementariërs die ook lid zijn van de Eerste- of Tweede Kamer zouden kunnen helpen om de kloof tussen de burgers en Brussel te verkleinen. Het Europees Parlement staat te ver af van de Nederlandse politiek én van de Nederlandse burger. Ook andere partijen kunnen dat sinds het referendum over Europese grondwet niet langer negeren.

Een fundamentele discussie over de bevoegdheden van de Unie is hoog nodig. Zaken als onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer en volkshuisvesting moeten exclusieve bevoegdheden van de lidstaten worden waar de EU zich niet mee moet bemoeien. Maar er moet ook gekeken worden naar bestuurlijke maatregelen om de kloof met de burgers te verkleinen. Het dubbelmandaat zou daar aan kunnen bijdragen.

SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel: “Het dubbelmandaat kan de controle op Europa dichterbij de nationale parlementen brengen. Veel europarlementariërs zien het als hun taak om Brussel in Nederland te vertegenwoordigen, terwijl het precies andersom moet zijn. Daarom hebben wij vandaag met steun van een Kamermeerderheid de regering opgeroepen de bestaande belemmeringen voor een dubbelmandaat weg te nemen.”