Dubbel succes in de Kamer voor Van Velzen

Er moet duidelijkheid komen over de effecten van de prijzenoorlog voor boeren. De Tweede Kamer heeft daarom vandaag op initiatief van Krista van Velzen van de SP gevraagd om een onderzoek. Al eerder vroeg Van Velzen de ministers Brinkhorst en Veerman om een onderzoek, maar toen waren zij daar niet toe bereid. Nu dwingt een ruime Kamermeerderheid hen echter om aan de slag te gaan. Maar dat was niet het enige succes voor het SP-Kamerlid: ook kreeg ze voor elkaar dat Nederland zich gaat inzetten tegen een vrijbrief voor dierenmishandeling voor Franse ganzenleverproducenten.

Krista van Velzen: “Boeren krijgen te maken met steeds lagere marges en er komen steeds meer signalen dat de kwaliteit van het boerenbedrijf daardoor onder druk te staan. Niet alleen de inkomens van boeren, maar ook de aandacht voor dierwelzijn en milieubelangen komen onder druk te staan. Vanmorgen bleek uit nieuw onderzoek dat het aandeel biologische producten in de schappen terugloopt vanwege de prijzenoorlog in de supermarkten. De prijzenoorlog nekt niet alleen kleine middenstanders, maar ook de boeren worden uitgeknepen. Die gevolgen moeten goed in kaart worden gebracht, zodat de politiek ze niet langer kan negeren.”

Het tweede succes van de dag behaalde Van Velzen door steun van de Kamer te verwerven voor een motie die de regering dwingt zich in Europa te verzetten tegen de uiterst dieronvriendelijke productie van ganzenlever. "Onder afschuwelijke omstandigheden worden ganzen met een trechter onder dwang gevoederd. Frankrijk probeert op dit moment de productie van ganzenlever als cultureel en historisch erfgoed erkend te krijgen, om zo een stempel van goedkeuring te krijgen voor deze vorm van dierenmishandeling. Ik ben blij dat we ons hiertegen gaan verzetten."

Betrokken SP'ers