nieuws

Bot moet mensenrechtenschendingen VS onderzoeken

Harry van Bommel wil dat minister Bot (Buitenlandse Zaken) de stroom berichten over Amerikaanse mensenrechtenschendingen gaat onderzoeken. Volgens nieuwe berichtgeving van de Italiaanse televisie hebben Amerikaanse troepen wit fosfor en moderne napalm gebruikt in de slag om Falluja, vorig jaar november. Eerder kwamen onthullingen naar buiten over bombardementen op burgerdoelen in Falluja, structurele martelingen in Abu Graib en op Guantanamo Bay en het bestaan van een internationaal netwerk van geheime gevangenissen waar terreurverdachten worden onderworpen aan ontoelaatbare verhoormethodes.

De Nederlandse regering heeft vorig jaar tijdens de aanval op Falluja op vragen van Van Bommel verklaard “dat er geen sprake mag zijn van geweld dat excessief is in relatie tot het concrete en directe militaire voordeel van een aanval verwacht mag worden”. Van Bommel: “Als de nieuwe berichten van de Italiaanse media juist zijn, en er is inderdaad Mark 77 napalm gebruikt en wit fosfor dat mensen levend laat verbranden, dan is dit een grof schandaal. Als dit juist blijkt te zijn dan is dit in strijd met het humanitaire oorlogsrecht.” Eerdere berichten werden door de VS ontkend, maar de Italiaanse televisie heeft dit keer Amerikaanse soldaten laten getuigen dat het omstreden materiaal wel degelijk is ingezet.

Van Bommel: “Helaas is het niet zo dat er af en toe een gerucht de kop opsteekt, er is sprake van een vrij constante stroom berichten over mensenrechtenschendingen door de VS. Ik wil dat minister Bot nu eens goed gaat onderzoeken wat hiervan waar is. Als blijkt dat de VS inderdaad structureel de mensenrechten schendt, moet Nederland de militaire en politieke banden met de Washington bevriezen en zich goed beraden op de toekomstige verhoudingen. Van andere bondgenoten zouden we dergelijk wangedrag ook niet toelaatbaar achten en over gaan tot de orde van de dag. Laat staan dat we nog langer intensief militair zouden samenwerken.”

Betrokken SP'ers