nieuws

Motie Marijnissen leidt tot 10 miljoen voor aanpak achterstanden rechtspraak

Er wordt door de regering structureel 10 miljoen euro extra uitgetrokken om de achterstanden in de rechtspraak weg te werken. De Tweede Kamer heeft onlangs een motie van Jan Marijnissen aangenomen waarin de regering werd opgeroepen de achterstanden van bijna een kwart miljoen zaken aan te pakken.

Hoewel de regering stug blijft volhouden dat er momenteel geen achterstanden zijn, laat minister Zalm van Financiën vandaag in een brief aan de Kamer weten dat er structureel 10 miljoen euro extra vrij wordt gemaakt voor de rechtspraak, zodat “geanticipeerd [kan] worden op een mogelijke toename van het aantal rechtszaken in 2006”.

Ter ondersteuning van zijn pleidooi citeerde Marijnissen meester Jörg, advocaat-generaal van de Hoge Raad, die onlangs zei: ‘De kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak bij de rechtbanken en de gerechtshoven schiet in toenemende mate tekort, door de werkdruk en het grote aantal zaken dat afgehandeld moet worden. De Hoge Raad moet daardoor steeds vaker gewezen arresten corrigeren en gebreken en fouten daarin herstellen.’

De SP vroeg de regering vóór de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie te komen met een plan van aanpak voor het wegwerken van deze achterstand. De gehele Tweede Kamer steunde uiteindelijk deze motie, waardoor de regering werd gedwongen om duidelijk te maken hoe het de problemen nu eindelijk te lijf zal gaan. Met de extra 10 miljoen kan een mooi begin worden gemaakt.

Betrokken SP'ers