MilieuAlarmteam bezet ‘plofboerderij’ Biesbosch

Het MilieuAlarmteam van de SP heeft vanmorgen de omstreden ‘plofboerderij’ bezet in de Biesbosch bij Werkendam. De actievoerders hebben grote zorgen over de druk die wordt opgevoerd op dit kwetsbare natuurgebied.

Filmmaker Paul Verhoeven had eerder toestemming gekregen om er explosies te veroorzaken en de boerderij te laten instorten. De toestemming voor de explosies is na protesten ingetrokken. De sloop is door de eigenaar, de Dienst Landelijk Gebied, echter nog steeds niet afgeblazen. Beschermde diersoorten die in en rond de boerderij leven, zoals uilen, marters en een kolonie vleermuizen, worden nog steeds bedreigd.

De SP vraagt met de actie aandacht voor de forse druk die al jaren op dit prachtige gebied wordt uitgeoefend. Er werden eerder vergunningen verleend voor het boren naar gas. Ook is de beruchte Stort van Troost in de Biesbosch, waar jarenlang gif van Shell is gedumpt, nog steeds niet gesaneerd. De bodem en het grondwater raken hierdoor steeds ernstiger vergiftigd.

Het MilieuAlarmteam eist dat de lokale en provinciale overheid én Dienst Landelijk Gebied waarborgen bieden om de natuurwaarden niet verder te laten verstoren.