nieuws

Kamer achter SP-motie voor wegwerken achterstand rechterlijke macht

De Tweede Kamer heeft gisteravond laat unaniem een motie van Jan Marijnissen gesteund waarin hij vraagt om een plan van aanpak voor het wegwerken van achterstanden bij de rechterlijke macht. Er dreigt een achterstand voor ruim een kwart miljoen zaken, waardoor mensen in de knel kunnen komen en de kwaliteit van de rechtsstaat wordt ondermijnd.

Jan Marijnissen lichtte zijn motie kort toe in de tweede termijn van de Algemene Beschouwingen. “Dat er structurele fouten bestaan bij het openbaar ministerie en de rechtelijke macht, lijkt mij door niemand meer te kunnen worden ontkend. Het openbaar ministerie staat ter discussie. Vorige week heeft de Kamer samen met de minister besloten dat er een inventarisatie komt van hoe het nu verder moet met het OM. Mijn fractie wil dolgraag dat dit ook gebeurt voor de rechtelijke macht.”

Ter ondersteuning van zijn pleidooi citeerde de SP-fractievoorzitter meester Jörg, advocaat-generaal van de Hoge Raad, die onlangs zei: ‘De kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak bij de rechtbanken en de gerechtshoven schiet in toenemende mate tekort, door de werkdruk en het grote aantal zaken dat afgehandeld moet worden. De Hoge Raad moet daardoor steeds vaker gewezen arresten corrigeren en gebreken en fouten daarin herstellen.’

De SP vindt het onaanvaardbaar in een rechtsstaat dat wij het zover hebben laten komen. Een dergelijke grote achterstand raakt niet alleen de rechtzoekende, maar zet ook de kwaliteit van de rechtspraak zelf ernstig onder druk. Daarom wordt de regering gevraagd vóór de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie te komen met een plan van aanpak voor het wegwerken van deze achterstand. De gehele Tweede Kamer steunde uiteindelijk deze motie, waardoor de regering wordt gedwongen om duidelijk te maken hoe het de problemen nu eindelijk te lijf zal gaan.

Betrokken SP'ers