nieuws

Groeiende rijen bij voedselbank moeten kabinet schaamrood bezorgen

In een jaar tijd is het aantal huishoudens dat afhankelijk is van een voedselpakket verviervoudigd naar 5000 á 6000 huishoudens per jaar. Voor de komende jaren wordt een verdubbeling van dit aantal verwacht. “Een voedselbank hoort niet nodig te zijn in onze samenleving,” stelt SP-Kamerlid Jan de Wit. “Het kabinet moet zich er voor schamen dat er steeds meer mensen gebruik van moeten maken.”

De nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) zou een fatsoenlijk bestaansminimum moeten garanderen. De SP sprak eerder al van de ‘Wet Water en Brood’. De Wit: “Haal dat brood er maar af, we kunnen beter spreken van de Wet Water en Bedelstaf.” Het zijn overigens niet alleen mensen met een Bijstandsuitkering die aankloppen bij de voedselbanken, ook steeds meer andere mensen met lage inkomens, zoals AOW-gerechtigden, doen hier een beroep op.

Vandaag heeft de SP vragen gesteld aan minister De Geus over de enorme toename in de vraag naar voedselbanken. De minister kan niet langer zijn ogen sluiten voor deze ontwikkeling en zal met maatregelen moeten komen. Een verdere daling van koopkracht voor de lagere inkomensgroepen is volstrekt onacceptabel. Juist voor deze groepen is lastenverlichting geen luxe maar absolute noodzaak.

Eerder deze week klopte de provincie Groningen al aan bij de Tweede Kamer, naar aanleiding van een motie van de SP Groningen. De provincie vindt het bijzonder verontrustend dat voedselbanken blijkbaar noodzakelijk zijn en vraagt de politiek om aandacht voor de toenemende armoede.