Erkenning Alimta lichtpuntje asbestslachtoffers

In antwoord op Kamervragen van de SP heeft minister Hoogervorst laten weten dat het medicijn Alimta voortaan voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking komt. Voor asbestslachtoffers is dit een positief bericht, nu het medicijn de ziekte weliswaar niet geneest maar het lijden wel draaglijker maakt.

Mesothelioom is een ernstige aandoening van het buik- of longvlies, en komt alleen voor bij asbestslachtoffers. Het is een ziekte die zich meestal pas na dertig tot veertig jaar openbaart maar dan zo verwoestend is dat het slachtoffer binnen enkele maanden – soms zelfs enkele weken – overlijdt.

Tegen deze ziekte is geen medicijn opgewassen, maar sinds enige tijd wordt het middel Alimta toegediend dat het lijden van het slachtoffer draaglijker maakt. Alleen, tot voor kort kreeg niet ieder asbestslachtoffer dat medicijn. Dat was afhankelijk van de vraag of de specialist het wilde voorschrijven en de verzekering de kosten (kosten € 13.000 per patiënt) wilde vergoeden.

SP-Kamerlid Agnes Kant stelde deze oneerlijke situatie meermalen aan de orde bij de minister, maar die verwees steeds naar de specialisten. Als zij dit middel zouden gaan beschouwen als behorend tot de gebruikelijke zorg, zou het middel voor vergoeding in aanmerking komen. In antwoord op recente vragen van Kant deelt minister Hoogervorst nu mee dat inmiddels de specialisten Alimta inmiddels beschouwen als een gebruikelijk middel en dat het daarom voortaan vergoed gaat worden. Een kleine troost voor het leed dat asbestslachtoffers ondergaan.

Betrokken SP'ers