nieuws

Luxemburgs ‘jo’ is constitutionele stuiptrekking

Vandaag stemde 56,5% van de 223.000 Luxemburgse kiezers voor de Europese grondwet. Het Luxemburgse 'jo' komt niet als een verrassing. Dat maar zo'n kleine meerderheid van de Luxemburgers vóór heeft gestemd is echter wel opmerkelijk. SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel: “De Europese grondwet was dood, blijft dood en is in Luxemburg niet gereïncarneerd.”

Voor Luxemburg is de Europese Unie geen “ver van mijn bed”-show. Er zijn verschillende Europese instellingen gevestigd in Luxemburg: de Rechtbank van Eerste Aanleg, het Hof van Justitie, de Europese Investeringsbank, het Rekenhof, het Secretariaat van het Europese Parlement, het Bureau voor Publicaties, het Bureau voor Statistiek, verschillende diensten van de Europese Commissie. Dit levert Luxemburg duizenden banen en enorm veel welvaart op. “Belastingparadijs Luxemburg is een van de drie hoofdsteden van de Europese Unie. Als bijna de helft van de bevolking van zo’n centrale lidstaat tégen stemt, is het terecht dat de grondwet dood is verklaard.”

Het feit dat de populaire Luxemburgse premier zijn politieke lot heeft verbonden aan de uitslag van het referendum is volgens Van Bommel niet anders op te vatten als “chantage”: “Dat er zoveel pressie voor nodig is om de burgers over te halen ‘ja’ te stemmen, zegt voor mij genoeg. Frankrijk bracht de grondwet naar het slachthuis en de Nederlandse bevolking gaf haar het genadeschot. Het ‘jo’ van de 126 duizend Luxemburgse ja-stemmers is niet meer dan een constitutionele stuiptrekking.”

Betrokken SP'ers