Europa offert luchtkwaliteit aan economie

De Europese Commissie wil minder regels voor het milieu, omdat deze ten koste gaan van de economie. Zo werden eerder al de klimaatdoelstellingen bijgesteld en blijken nu de plannen ter verbetering van de luchtkwaliteit uitgesteld te worden. Het lage ambitieniveau van de Commissie is slecht nieuws voor de gezondheid van miljoenen Europeanen.

SP Tweede-Kamerlid Van Velzen: “Het milieu wordt binnen de Europese Unie nog veel te veel als last gezien in plaats van als kans. Europa kan echter met gemak wereldleider worden op de markt voor milieutechnologie. Met oprukkende economieën in landen als China en India wordt de behoefte naar schone technologie immers steeds belangrijker”.

Uit onderzoek van TNS/NIPO in verschillende landen van Europa bleek onlangs dat veel Europeanen (70%) zich zorgen maken over het milieu. Het lijkt erop dat Europa weer niet in staat is te luisteren naar wat mensen op het gebied van internationale samenwerking echt willen. Bovendien is het met de met de slechte luchtkwaliteit en hoge olieprijzen nu extra belangrijk onderzoek te doen naar duurzame alternatieven.

In september voert de Tweede Kamer een debat met Balkenende over het milieubeleid van dit kabinet. Daarin zal de SP het kabinet oproepen zich in Europa harder in te zetten voor milieudoelen.

Betrokken SP'ers