nieuws

Polen pikken het niet langer

Poolse slaplukkers in Limburg hebben gisteren gestaakt nadat ze na een nachtdienst van 12 uur lang door hun bazen ‘vriendelijk’ werden verzocht om nog 3 uur door te werken. Dit weigerden ze, en staakten, zo is in de Volkskrant te lezen. De omstandigheden waarin de Polen werken is regelrechte uitbuiting. Ze krijgen stukloon waardoor ze niet verzekerd zijn van het uurloon van zes euro dat in de CAO is afgesproken.

Werkgevers misbruiken de toestroom van werknemers uit Oost-Europese landen om de Nederlandse werknemers onder druk te zetten. Door goedkope arbeiders, die niet klagen, voor een appel en een ei in te zetten worden de Nederlandse werknemers of vervangen of op dezelfde manier behandeld.

Dit blijft niet beperkt tot de tuinbouwsector. Ook uit de bouw, de transportbranche en de slachterijen komen steeds meer meldingen binnen van dit soort praktijken. Dit is goed te zien in de aflevering van PREMtime deze week. Naar aanleiding van deze uitzending heeft Jan de Wit al Kamervragen gesteld.

Er is niets tegen Polen die hier komen werken. Er is wel wat tegen uitbuiting van deze mensen en de oneerlijke concurrentie die dat vormt voor de Nederlandse arbeiders. Het kabinet moet deze uitbuiting stoppen.

Wat dat betreft is het goed om te zien dat ook de Poolse arbeider zijn grenzen kent en het niet langer pikt. Op deze manier worden werkgevers met de neus op de feiten gedrukt! Uitbuiting is niet tolereerbaar.

In de Tribune staat een interessant artikel over het vrije verkeer van werknemers en de gevolgen ervan.

Betrokken SP'ers