Goed nieuws voor de walvis, maar strijd nog niet gestreden

SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen is verheugd dat het voorstel van Japan om het verbod op commerciële walvisjacht op te heffen is weggestemd, mede door de Nederlandse delegatie. Van Velzen: “Dit is een grote overwinning, maar de strijd is nog niet voorbij. Verschillende landen blijven gewoon jagen. Japan doet dat onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en ook Noorwegen, dat van meet af aan het verbod niet heeft onderschreven, zal gewoon blijven jagen.”

Van Velzen roept de minister op om in de komende dagen van de bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie in Korea stevige druk uit te oefenen op deze landen.

“Hoewel Veerman het verbod op commerciële jacht wil handhaven, heeft hij de Kamer altijd gemeld dat hij in zet op het toestaan van – beperkte- commerciële jacht in ruil voor betere controle op illegale walvisjacht. Dat is een dubbele houding die vorige week in een Kamerdebat terecht stevig werd bekritiseerd."

"Met deze stemmingsuitslag moet Veerman zich gesterkt voelen om zonder compromissen de druk verder op te voeren op landen die toch verder gaan met deze dieronterende jacht. Hij moet pleiten voor een verbod op walvissenjacht, zowel commerciële als ‘wetenschappelijke’."

Van Velzen organiseerde in de aanloop naar de bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie in Korea een symbolische walvisbegrafenis om Veerman te wijzen op de noodzaak commerciële jacht niet toe te staan.

Betrokken SP'ers