nieuws

‘Geef openheid over juridisch adviezen Irak-oorlog’

Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft minister Bot opgeroepen de juridische adviezen openbaar te maken die aan de vooravond van de Irak-oorlog zijn opgesteld. In Groot-Brittannië is het rapport van de hoogste juridische adviseur Goldsmith op Internet gepubliceerd door de Engelse regering.

Aanleiding daarvoor waren onthullingen dat Goldsmith niet voor een oorlog was zonder een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad, terwijl Blair sprak van een onvoorwaardelijke juridische dekking.

Volgens het échte advies van Goldsmith was een oorlog tegen Irak zonder nieuwe Veiligheidsraadresolutie niet te rechtvaardigen. Blair heeft echter – net als veel Nederlandse politici – altijd verkondigd dat die resolutie wenselijk, maar niet noodzakelijk was. Met dat uitgangspunt is het beginnen van de oorlog uiteindelijk door hen gerechtvaardigd.

Van Bommel: “De Nederlandse regering heeft twee juridische adviezen van hoge ambtenaren gehad. Die zouden, volgens berichten eerder in de pers, in dezelfde lijn zijn als het advies van Goldsmith. Namelijk: geen oorlog zonder legitimatie van de Veiligheidsraad. Daarom is het hoog tijd dat Kamer en publiek op de hoogte worden gesteld van de rapporten. Dan kan worden vastgesteld of de regering de waarheid heeft verteld, of verdraaid.”