Onvoldoende garanties voor gentech-teelt in Nederland

Het kabinet heeft besloten de teelt van gentechgewassen actief te bevorderen. "Een gevaarlijke en domme investering," vindt SP-Kamerlid Krista van Velzen. "De controle op gentech is zo lek als een mandje. Dat bleek onlangs weer met die niet-goedgekeurde Bt10-maïs die zoekraakte. Ik geloof niet dat vermenging voorkomen kan worden. Door gentechteelt toe te laten, zullen biologische en andere gentech-vrije boeren in Nederland de dupe worden."

Van Velzen: "De Europese Commissie liet deze week nog weten dat de lidstaten onvoldoende detectiemethoden voorhanden hebben om te controleren op de aanwezigheid van genetisch gemodificeerde organismen in voedselketens. En dan gaan wij lekker de boel vrijgeven zeker! Ik wil eerst harde garanties dat ik als consument gentechvrij kan blijven eten!"

Het Kamerlid denkt bovendien dat gentechteelt onrendabel is in Nederland. "De vermeende baten van gentechgewassen wegen onmogelijk op tegen alle overheadkosten eromheen. Denk aan de afstemming van teeltplannen, monitoring, puurheidanalyses en handhaving. Als het mis gaat krijg je te maken met opbrengstderving, waardedaling van grond, schadetaxaties en mogelijk juridische processen. Is gentechteelt dan nog wel rendabel? Die vraag heeft niemand beantwoord.

"Ik ben bang dat door dit halfwassen beleid gentechnologie zich als een onvermijdelijke realiteit aan ons zal opdringen, zonder dat er een fundamenteel debat gevoerd is over rentabiliteit en wenselijkheid. Ik ben net als 60 procent van de Nederlandse bevolking bezorgd over genetische modificatie van ons voedsel."

Betrokken SP'ers