nieuws

‘Mensen niet bang maken over Europa’

“Als een meerderheid van de bevolking op 1 juni nee zegt tegen de Europese Grondwet is dat een blije gebeurtenis. Het zal een geweldige impuls betekenen voor het eerste echte bevolkingsdebat over de toekomst van Europa.”

Aldus SP-senator Tiny Kox tijdens een ontmoeting vandaag op het Binnenhof van Nederlandse Kamerleden met eurocommissaris Wallström. Wallström maakt een tournee langs alle lidstaten om mee te helpen de Europese Grondwet te promoten. Die verkeert in een aantal landen ronduit in de gevarenzone. Een meerderheid van de Franse bevolking dreigt tegen te stemmen en ook in ons land groeit het nee-kamp snel. Ook de Denen en Tsjechen worden met de dag sceptischer.

“Fijn dat u zich inzet. Maar u moet mensen niet bang maken, geen propaganda verspreiden maar heldere informatie verschaffen.” reageerde de SP-senator op de waarschuwing van de Zweedse eurocommissaris dat “er bij afwijzing van de Grondwet geen Plan B klaar ligt”. Volgens Kox leek ze daarmee aan te sluiten bij recente paniekverhalen van o.a. de ministers Donner en Brinkhorst. Volgens de eerste neemt het oorlogsgevaar toe bij verwerping van de Grondwet, volgens de laatste komen economische rampen op ons af als de meeste Nederlanders nee zeggen tegen de volgende stap in de vorming van een Europese superstaat. Kox: “Zegt u gewoon dat zonder deze Grondwet de Europese Unie normaal doordraait, net als nu. Tenzij u ons nu uitlegt dat het nu zonder Grondwet in Brussel een geweldige rotzooi is en er daar totale chaos heerst. Als dat niet zo is, moet ook niemand dat suggereren.”

De eurocommissaris erkende dat het reële alternatief voor de Europese Grondwet inderdaad voortgaan op de huidige voet is. Zij is met haar collega-commissarissen echter vóór aanname, hoewel ook in haar optiek de voorgestelde grondwet “een groot compromis” is, dat door weinig mensen wordt gesnapt. “Met al onze verwijzingen naar Maastricht, Barcelona, Nice en Brussel lijken we soms meer op een reisbureau dan een internationale organisatie,” zo verzuchtte Wallström, die als Zweeds politiek prominent meemaakte dat haar landgenoten “nee” durfden te zeggen tegen de invoering van de euro, hoewel de meeste politieke partijen vóór waren. In Nederland werd een verzoek voor een referendum over de euro destijds door regering en parlement afgewezen, terwijl ook hier veel tegenstanders waren.

De Europese Commissie heeft miljoenen euro’s vrijgemaakt voor promotie van de Grondwet in de lidstaten. Desondanks riepen o.a. VVD’er Van Baalen en CDA’er Russell eurocommissaris Wallström op om meer te doen. Ze beloofde te zullen zien wat kon maar voegde eraan toe dat het “vooral een kwestie van vertrouwen is”. En precies daaraan ontbreekt het, ook in Nederland, aldus Kox: “Vergis u niet. De meeste Kamerleden gaan wel vóór stemmen, maar buiten dit gebouw groeit het aantal gewone mensen dat ‘nee, bedankt!’ zal zeggen op 1 juni. En dat is voor mij een hoopvol vooruitzicht!”

Betrokken SP'ers