nieuws

Frans nee heeft grote invloed op Nederlands euro-referendum

‘De Europacup kunnen jullie dit jaar niet meer winnen, door toedoen van PSV. Maar een geweldige Europese hoofdprijs zit er voor jullie nog steeds in, als jullie op 29 mei zorgen voor een Franse afwijzing van de Europese Grondwet. Een Frans ‘nee’ zal ons zeker helpen om op 1 juni ook in Nederland deze neoliberale grondwet afgewezen te krijgen.’ Dat zei SP-senator Tiny Kox donderdagavond op een grote referendum-meeting in Parijs.

Donderdagavond demonstreerde het progressieve Franse nee-kamp in de met 6000 mensen afgeladen volle zaal van ‘Le Zenith’ haar toegenomen kracht. Tot ontzetting van de Franse regering zegt inmiddels 55% van de Franse bevolking tegen de grondwet te zullen gaan stemmen. Onvrede over de almacht van Brussel, de dreigende invoering van de zogenaamde Dienstenrichtlijn van ex-eurocommissaris Bolkestein en boosheid over het harde en vaak asociale beleid van president Chirac en diens premier Raffarin, zijn de voornaamste oorzaken van de snelle groei van het nee-kamp.

Op de bijeenkomst sprak een groot aantal linkse voorlieden van het Franse nee-kamp. Hoewel de leiding van de Franse sociaal-democraten net als de Nederlandse PvdA vóór aanname van de grondwet is, dreigt haar achterban in grote meerderheid tegen te stemmen. De overige linkse partijen wijzen de grondwet af vanwege haar ‘ultraliberale’ karakter. Tot de sprekers behoorden verder vertegenwoordigers van de vakbonden en jongerenorganisaties, Attac en de Franse milieubeweging. Ook de progressieve boerenleider José Bové was present. Hij koppelde de huidige ontwikkeling van Europa aan het neoliberale globaliseringsproces en noemde dat een extra reden voor een resoluut ‘nee’ tegen de voorgestelde Europese grondwet.

In een poging het referendum-tij te keren deed president Chirac donderdagavond op de Franse televisie een indringend beroep op zijn landgenoten om ‘niet bang te zijn’. In een uiterste poging linkse kiezers voor het ja-kamp te winnen, beweerde hij zelfs dat de Europese grondwet juist bescherming biedt tegen ultraliberalisme en Amerikanisering van Europa. Ook hield hij de kijkers voor dat de in Frankrijk uiterst omstreden ‘dienstenrichtlijn’van ex-eurocommissaris Bolkestein van de baan is. Invoering van die richtlijn zal betekenen dat het overgrote deel van alle dienstverlening voor marktwerking opengesteld zal moeten worden. Daardoor worden onder andere zorg en onderwijs bedreigd. Dat heeft tot massale protesten in Frankrijk geleid.

De noodkreten van Chirac werden in ‘le Zenith’ met hoongelach en boegeroep ontvangen. Het aanbod van SP’er Kox dat de Fransen ‘Bolkestein helemaal mogen houden’ (de voormalige VVD-voorman heeft al een buitenhuis in Noord-Frankrijk) werd vriendelijk doch beslist afgewezen. Kox prees de Franse elektriciens die een dag eerder Bolkestein’s buitenhuis van stroom hadden afgesloten, nadat de ex-eurocommissaris geklaagd had over gebrek aan service in Frankrijk. Kox: ‘Daarmee hebben jullie elektriciens bewezen hoe snel de service in Frankrijk nog is. Zelfs zonder te vragen kreeg Bolkestein wat ie verdiende!’. De SP-senator wees erop dat de geestverwanten van Bolkestein in Nederland president Chirac nadrukkelijk tegenspreken: ‘Op de website van de VVD staat dat de Nederlandse liberalen vóór de Europese grondwet zijn omdat het een liberale grondwet is! Dat is precies de reden voor ons om tégen te zijn!’ Kox verraste zijn gehoor met de mededeling dat ook in Nederland het nee-kamp inmiddels groter lijkt geworden dan het ja-kamp: ‘Laten we daarom samen eind mei en begin juni voor de Europese hoofdprijs gaan!’