Veerman op het matje voor gedogen illegale dierenhandel

“Door niet serieus op te treden gedoogt minister Veerman in de praktijk de illegale handel in exotische dieren,” stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen morgen in de Tweede Kamer. “Op Schiphol worden onwetende toeristen gepest door opsporingsambtenaren, terwijl illegale beroepshandelaren ongemoeid grof geld kunnen verdienen.” Van Velzen pleit voor een ‘dierenrecherche’, een volwaardige gespecialiseerde opsporingseenheid.

Nederland is de spin in het web van de internationale dierenhandel. De SP roept morgen minister Veerman naar de Tweede Kamer om zich te verantwoorden voor het gebrekkige optreden tegen de illegale handel in exoten.

Van Velzen: “Nederland heeft in 1984 het CITES-verdrag getekend en is verplicht om de illegale dierenhandel tegen te gaan. Nu schrijft de minister dat hij momenteel verkennende gesprekken voert om te komen tot een kaderovereenkomst met het korps politie. Daar zakt mijn broek bij af! Na 20 jaar is er nog steeds geen samenwerking met de recherchediensten. Hoe kunnen we dan in hemelsnaam gericht handhaven? Door zo laks te zijn, gedoogt hij in feite deze misdadige handel in zeer kwetsbare en vaak bedreigde diersoorten.”

Vooral bij wilde vogels is de situatie alarmerend. Van Velzen: “Bijna honderd soorten papagaaien staan op uitsterven. De meeste in het wild gevangen vogels sterven vóór aankomst in Europa, terwijl deze vogels ook gekweekt beschikbaar zijn. Er moet dus onmiddellijk een einde komen aan de handel in wilde vogels. Europa moet in navolging van de VS, Australië en Canada een invoerverbod invoeren, dat blijkt daar erg effectief te zijn. Bovendien, stel ik morgen voor, moet Nederland voor de handhaving een dierenrecherche in het leven roepen.”

Betrokken SP'ers