nieuws

Persoonlijke coaches bewindslieden voortaan op eigen rekening

Minister-president Balkenende heeft aangekondigd dat bewindslieden voortaan zelf de kosten moeten dragen voor persoonlijke coaches. De regering geeft hiermee uitvoering aan een voorstel van de SP dat door de Tweede Kamer is aangenomen. Balkenende heeft de ministers en staatssecretarissen per brief gewezen op deze beleidswijziging en al de regel opnemen in het Handboek voor aantredende bewindspersonen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde de persoonlijke coaches van bewindspersonen eind vorig jaar aan de orde bij de begroting Algemene Zaken. Tijdens de zittingsperiode van het tweede kabinet Balkende zijn steeds meer persoonlijke coaches in de arm genomen. De ministers Zalm, Verdonk, Remkes en Van der Hoeven hebben van hun diensten gebruik gemaakt. Staatssecretaris Nijs kwam ten val door onhandig opereren van haar persoonlijke coach, Yan de Rooy.

Tot eind vorig jaar besteedden de bewindspersonen 70.000 euro aan persoonlijke coaches. Nijs betaalde overigens een deel van de kosten zelf. Van de 53.100 euro betaalde ze 6.000 euro uit eigen zak. De kosten van persoonlijke coaches waren ongelimiteerd en gebaseerd op het Voorzieningenbesluit, dat geen beperkingen kent.

Betrokken SP'ers