nieuws

Motie Van Bommel uitgevoerd: eindelijk fiets-chip in Amsterdam

Gemeente Amsterdam gaat 10.000 fietsen voorzien van een chip om fietsendiefstal tegen te gaan. Hiermee geeft zij uitvoering aan een motie van SP-Kamerlid Harry van Bommel uit 2001. Van Bommel, de afgelopen jaren zelf 4 maal het slachtoffer van fietsendieven, is blij dat er eindelijk een flinke stap gezet wordt in de strijd tegen fietsendiefstal. “Amsterdam geeft hiermee een goed voorbeeld voor de rest van Nederland.”

Jaarlijks worden er ruim 700.000 fietsen gestolen, waarvan zo’n 100.000 in Amsterdam. De antidiefstalchip zit wel al op nieuwe fietsen, meestal op het slot. Amsterdam gaat de chip bij niet-nieuwe fietsen op een betere plek inbouwen, namelijk in het frame. Met scanners kan de Amsterdamse politie dan zien van wie de gestolen fietsen zijn.

Sinds dit jaar zijn controleurs van de Amsterdamse Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) fietsen aan het omkeren om de framenummers te controleren op diefstal. Met de scanners kan dit werk een stuk sneller en efficiënter gebeuren.

Van Bommel hoopt dat de overheid nu voortvarend doorgaat in de strijd tegen fietsdiefstal. Om de Amsterdamse proef tot een echt succes te maken is het volgens hem ook van belang dat het landelijke fietsregistratiesysteem snel door de politiekorpsen gebruikt gaat worden.

Van Bommel: “De strijd tegen de fietsdiefstal is nu eindelijk écht begonnen. De SP zal minister Peijs scherp in de gaten houden of zij de confrontatie met het dievengilde nu ook echt volop aangaat. Wij gaan in ieder geval door met het gevecht tegen de fietsendief.”

Betrokken SP'ers