KNSF-terrein niet volbouwen, maar toevoegen aan Groene Hart

Zowel de Bloemendalerpolder als het KNSF-terrein bij Muiden moeten worden ‘teruggegeven’ aan het Groene Hart. Beide gebieden vormen een verbinding tussen de kern van het Groene Hart en het Markermeer. Het plan om er 1700 woningen te bouwen, is dan ook desastreus voor de natuur. Bovendien is het pleidooi voor de bouw gebaseerd op valse gronden, stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen.

De informatie die minister Dekker (VROM) aan de Kamer heeft verstrekt, over de noodzaak en kosten van de sanering van het terrein van de voormalige kruitfabriek, is volgens Van Velzen volstrekt niet geloofwaardig. “Het lijkt erop dat de minister het samen met de provincie en de grondeigenaar op een akkoordje heeft gegooid om zo lekker goedkoop uit te zijn.”

Het KNSF-project in de Rietpolder is in de openbare discussie steeds bepleit aan de hand van de grotendeels geheime “Open Begroting”. Daarin wordt aan de hand van aannames en veronderstellingen berekend hoeveel de grondeigenaar zou moeten bouwen om uit de saneringskosten te komen. Deze berekening leidde tot de conclusie dat er 1700 woningen gebouwd moeten worden. Van Velzen: “Nieuwe berekeningen komen echter niet verder dan 10 miljoen euro. Volgens die nieuwe becijfering is slechts een kwart van de bedrijvenbouw en niet meer dan 500 woningen ruimschoots voldoende voor een meer dan royale winst. De saneringskosten vormen dus een dekmantel voor de projectontwikkelaar om de unieke Bloemendalerpolder vol te bouwen.”

“De minister heeft vergaande toezeggingen gedaan. Als haar plan mislukt, draait VROM alsnog op voor de kosten. Dat er over de mening van de lokale bevolking heengewalst wordt – 94 procent is tegen grootschalige woning- en bedrijvenbouw – kan haar blijkbaar niets schelen.”

De SP wil van Dekker horen waarom de berekeningen van de saneringskosten zover uiteenlopen. “Eerder kan er over het terrein niet gestemd worden,” stelt Van Velzen. “Volgens de minister dient het terrein nog volledig gesaneerd te worden. Ze verzuimde te vertellen dat het terrein nagenoeg schoon is, en dat de kosten van sloop met minstens een factor tien overdreven werden.”