Georganiseerde milieucriminaliteit krijgt te weinig prioriteit

Onderzoek van de Algemene Rekenkamer bevestigt dat de bodemsaneringsbranche gekenmerkt wordt door onkunde, criminaliteit en fraude. Al een half jaar probeert de SP deze misstanden voor het voetlicht te krijgen, maar het lijkt erop dat deze georganiseerde milieucriminaliteit bij het ministerie van VROM geen enkele prioriteit heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat er op grote schaal gefraudeerd is, toezicht ontbreekt en er meer gif in de bodem achterblijft dan gezond is. Uit een geheim rapport van de KLPD, dat Tweede-Kamerlid Krista van Velzen eerder in handen kreeg, bleek ook al dat valsheid in geschrifte en fraude meer regel dan uitzondering zijn in de saneringsbranche. Het gebrek aan intergiteit bij de overheid kwam in het rapport ook ter sprake.

Van Velzen: “Meerdere malen heb ik de regering om openbaarmaking van dat rapport gevraagd, maar ik kreeg nul op rekest. De Kamer gaf vervolgens aan in een spoeddebat alleen over de situatie rondom veevoer te willen praten. Mijn verzoeken om alle ketens van milieucriminaliteit te onderzoeken vonden geen gehoor.”

VROM bevestigt dat nog steeds sprake is van corruptie bij milieuadviseurs. Van Velzen: “De Rekenkamer stelt dat dezelfde problemen al vijftien jaar worden gesignaleerd, toch gebeurt er niets. Het is een grof schandaal dat er miljoenen verdwijnen in de zakken van malafide saneringsbedrijven, die de zwaar vervuilde grond ophalen, ‘saneren’ en weer terug storten. Sterkere controle en een scheiding tussen degene die de grond saneert en degene die hem vervolgens weer aanlevert, zou al een verbetering zijn.”

Dinsdag vraagt de SP staatssecretaris van Geel om opheldering en onmiddellijke maatregelen.

Betrokken SP'ers