nieuws

Donner haalt bakzeil in Senaat: Niet goed, wet terug!

“Niet goed, wet terug!” Zo vatte SP-senator Kox de opmerkelijk harde botsing tussen Senaat en minister Donner van vandaag samen. Een duidelijk geïrriteerde Eerste Kamer deed de minister tot twee keer toe bakzeil halen.

Eerst werd zijn wetsvoorstel over financiële zekerheidsovereenkomsten met algemene stemmen verworpen – een unicum in de parlementaire geschiedenis – omdat de minister niet bereid was enkele door de Senaat geconstateerde tekortkomingen in de wet alsnog te herstellen. Die tekortkomingen zouden met name kleine ondernemers en zelfstandigen in problemen kunnen brengen. Vervolgens werd het debat over het wetsvoorstel inzake deals met criminele getuigen na enkele uren geschorst. De Kamer weigerde genoegen te nemen met de gebrekkige verdediging van dit voorstel door de minister van Justitie.

De SP-fractie oordeelde het hardste over het wetsvoorstel dat deals mogelijk maakt van het Openbaar Ministerie met criminele getuigen. “Kreupel, rommelig, onduidelijk en ondeugdelijk,” kwalificeerde Kox het voorstel, dat voorziet in de mogelijkheid van maximaal 50 procent strafvermindering voor criminele getuigen die bereid zijn een belastende verklaring in een andere strafzaak af te leggen. Ook de fracties van CDA, VVD, GroenLinks en PvdA botsten met de minister.

Donner bracht zichzelf extra in de gevarenzone door te stellen dat andere middelen van het Openbaar Ministerie om van criminelen belastende getuigenverklaringen los te krijgen, niet speciaal wettelijk geregeld hoefden te worden. Volgens Kox is het echter onaanvaardbaar dat deals over het seponeren van een zaak, het niet of slechts gedeeltelijk terugvorderen van wederrechtelijk verkregen (groot) financieel voordeel en het niet ingaan op uitleveringsverzoeken van een verdachte die bereid is tegen een ander te getuigen, zonder degelijke wettelijke basis zouden kunnen. Een dergelijke onduidelijkheid kan uiteindelijk de mensen van het Openbaar Ministerie in grote problemen brengen. “En dat zijn wel de mensen die wij in de frontlinie sturen van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit,” aldus Kox, die daarbij verwees naar de resultaten van de geruchtmakende IRT-enquête in de jaren ’90.

Volgens de SP-senator dient de regering helder wettelijk te regelen wat het Openbaar Ministerie wel en niet met criminelen mag afspreken. Ook andere fracties eisten meer duidelijkheid dan Donner wenste te geven, waarop het beraad op verzoek van de Kamer geschorst werd. Het is nu aan de regering om met overtuigender argumenten en betere informatie te proberen de Kamer alsnog mee te krijgen.

Betrokken SP'ers