nieuws

Bot maakt van NAVO bijwagen VS

De SP wil dat minister Bot zijn visie op de NAVO uit de doeken komt doen in de Tweede Kamer. Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel: “Bot ontvouwde deze week in de Schmelzer-lezing een radicaal nieuwe visie op besluitvorming in de NAVO. Ik wil weten of dit voortvloeit uit het plan van de VS om het Nederlandse krijgsbeleid mee te nemen in de militaire planning van dat land. Het komt op mij over of Bot voor de NAVO vooral een rol ziet weggelegd als bijwagen van de VS.”

“Als het aan minister Bot ligt wordt de centrale functie van de NAVO het volgen van de geopolitieke belangen van de Amerikanen,” concludeert Van Bommel. Deze NAVO moet preventieve oorlogen gaan voeren, volgens minister Bot. Bovendien wil hij dat de EU als één man aan dat programma gaat meedoen. Dat element is volgens de SP het tweede opvallende punt in Bots lezing. Hij kiest niet alleen vóór de Amerikaanse positie in de discussie in de NAVO over de toekomst van deze organisatie in crisis, maar ook tegen de Duitse plannen. Bondskanselier Schröder van Duitsland stelde onlangs voor een aparte raad op te zetten die de NAVO moest reorganiseren, waarbij in eerste instantie geen militaire antwoorden op crises moeten worden gegeven.

Minister Bot zei bovendien dat nadrukkelijk geluisterd moet worden naar de christelijk-conservatieve gemeenschap in de Verenigde Staten. Van Bommel: “De minister geeft toe dat de NAVO in crisis is en om van de nood een deugd te maken voert hij het principe van de tijdelijke coalities in. Hij lijkt daarmee de uitholling van de NAVO die al jaren gaande is, formeel kracht bij te zetten. Bot zegt te kiezen over een effectief multilateraal stelsel, maar hij volgt het Amerikaanse unilateralisme. Het is hoog tijd te zoeken naar serieuze alternatieven voor preventieve oorlogen. Tegelijkertijd is het verontrustend dat hij zijn oren wil laten hangen naar de conservatieve Amerikanen.”

Betrokken SP'ers