nieuws

Van Velzen: Haal huurdebat uit achterkamers

SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft in de Tweede Kamer er voor gepleit om het debat over de aangekondigde wijziging van de huurplannen van minister Dekker uit de achterkamertjes te halen en in de openbaarheid te voeren. Diverse media melden dat de Kamerfracties van CDA en D66 met de minister om tafel gingen om haar huidige plannen iets te wijzigen. Daarbij zouden zij informatie krijgen over de inkomenseffecten van het nieuwe huurbeleid. Van Velzen wil dat alle partijen in de Kamer tegelijkertijd de beschikking krijgen over dit door de hele Kamer gevraagde onderzoek. Ook stelt Van Velzen dat, wanneer het CDA gaat schuiven, dit in de openbaarheid moet gebeuren en niet in de bedompte Haagse achterkamertjes.

De voorstellen van Dekker worden voluit gesteund door de VVD, maar stuiten op bezwaren van het CDA, dat veel weerstand tegen de plannen ervaart uit haar eigen achterban. Zo stemde de CDA-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad in met een motie waarin de plannen van Dekker worden afgewezen. De weerstand vanuit de CDA-achterban is logisch, want deze liberaliseringsplannen zullen leiden tot grote huurstijgingen, die vooral terechtkomen bij de middeninkomens en zorgen voor een scherpere scheiding tussen rijkere en armere buurten. Het CDA geeft nu aan dat het liever ziet dat er eerst gebouwd wordt, voor de liberalisering wordt doorgevoerd.

Van Velzen: “De deuren van de Haagse achterkamertjes worden blijkbaar weer platgelopen, maar voor de oppositiepartijen blijft het volstrekt onduidelijk wat er achter wordt bekokstoofd. Als partijen willen overleggen, moeten ze dat zelf weten. Maar als de halve Kamer de achterkamertjes in trekt, in gezelschap van de minister of haar hoogste ambtenaren, en bovendien exclusief inzicht krijgt in nieuwe berekeningen van de minister, gaat dat een aantal bruggen te ver. Waarom zouden we dan niet gewoon een Kamerdebat houden, in de openbaarheid, in aanwezigheid van alle partijen en met alle berekeningen open en bloot op tafel? Dat lijkt me beter dan het parlement goeddeels verplaatsen naar een achterkamertje, die zijn daar veel te krap voor.”

Betrokken SP'ers