nieuws

Uitstel liberalisatie moet leiden tot afstel

De SP is blij dat minister Dekker haar plannen voor huurliberalisatie iets versoepeld heeft. Helaas houdt zij echter nog steeds vast aan liberalisatie. De enige echte versoepeling die zij voorstelt is om voorlopig de huurprijzen van de duurdere huurwoningen aan een maximum te binden. De plannen van de regering om ook de gereguleerde markt duurder te maken blijven helaas ook nog gehandhaafd.

Het fundament van de huurplannen van de regering ligt in het liberaliseren van een kwart van de huurwoningen. Deze liberalisatie zal de komende jaren stapsgewijs tot hogere huurprijzen leiden bij duurdere woningen. Hierbij wordt nu dus wel een maximumhuurprijs bepaald voor zolang de woningnood zo hoog is. Van Velzen: "De minister stelt de volledige liberalisatie nu weliswaar uit, maar werkt hier nog steeds naar toe. Zij biedt huurders iets meer bescherming, maar de klappen zullen nog steeds erg hard aankomen."

De minister stelt in haar plannen ook voor om de jaarlijkse huurstijging geleidelijk toe laten nemen, huizen in betere wijken snel duurder te maken en huurgrens voor sociale huurwoningen te ontdooien. Met al deze plannen wil de minister 250 miljoen euro bezuinigen. Al deze maatregelen zullen ertoe leiden dat de huurders het steeds zwaarder krijgen en dat de tweedeling in de steden tussen goede en slechte wijken zal toenemen. Of de woningbouwproductie zal toenemen is echter nog steeds onduidelijk.

Van Velzen: "Het verzet heeft in ieder geval effect gehad, daarmee wil ik alle actievoerders feliciteren. Het CDA is duidelijk gezwicht voor de maatschappelijke druk. Deze druk moeten we nu hoog houden om de overige plannen ook nog af te schieten. Ook moet het uitstel van de volledige liberalisatie leiden tot afstel."

Betrokken SP'ers