nieuws

SP voert actie voor deadline van ‘wapenbank’ ING

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen heeft vandaag met een groep SP’ers actie gevoerd bij de presentatie van de kwartaalcijfers van ING in Amsterdam. Voor de deur van het hoofdkantoor van de bank werd een symbolisch mijnenveld aangelegd. Van Velzen: “Wij eisen dat de bank zelf een deadline stelt, een datum waarop het definitief stopt met investeren in clusterbommen, landmijnen, kernwapens en wapens met verarmd uranium. Vorig jaar deed de ING-top de toezegging dat hier een eind aan zou komen, maar tot nu toe bleef het bij die belofte.” Tijdens de aktie kwam een PR-medewerker melden dat er hard gewerkt wordt aan ‘een oplossing’. Van Velzen: “Ik vrees dat de ING nog meer steuntjes in de rug van onze kant nodig zal hebben...”

Tijdens de aandeelhoudersvergadering in april vorig jaar werd de bank geconfronteerd met haar investeringen in kernwapens, landmijnen en wapens met verarmd uranium. Toenmalig voorzitter Kist beloofde te onderzoeken op welke wijze de ING deze investeringen deed, en dat er een einde aan zou komen. Ook stelde Kist dat ING niet betrokken wenste te zijn bij financieringen van massavernietigingswapens. Maar vervolgens werd het stil.

SP in actie bij de ING bank

Van Velzen: “Ik dacht: een bank een bank, een woord een woord. Mooi niet. Ik word aan het lijntje gehouden. ING antwoordde mij recent nog dat er ‘te zijner tijd’ wel melding gemaakt zou worden op hun website. Met zo’n dooddoener laat ik mij niet afschepen. Ik wil vandaag van de nieuwe voorzitter, de heer Tilmant, weten wat het woord van ING waard is. Ik wil dat ING voor zichzelf een deadline stelt.”

SP in actie bij de ING bank

ING financiert onder andere twee bedrijven die landmijnen produceren: Singapore Technologies Engineering (STE) en het Amerikaanse bedrijf Alliant Techsystems (ATK). De landmijnen zijn door 150 landen in de ban gedaan. De VS en Singapore behoren tot de kleine groep landen die het verdrag niet ondertekenden. ING is medeverantwoordelijk voor vele duizenden slachtoffers die jaarlijks vallen door exploderende landmijnen. De SP roept de bank op het voorbeeld te volgen van ABN AMRO, dat onlangs na actie van de SP haar financiële relatie met producenten van clusterbommen heeft verbroken.