nieuws

Regering: geen exit-strategie inzake Europese Grondwet

De regering gaat niet speculeren op een ‘nee’ in het aanstaande referendum over de Europese grondwet, aldus minister Donner. Volgens de senaatsfractie van de SP is het merkwaardig en gevaarlijk om geen ‘exit-strategie’ te hebben. De kans dat de Europese grondwet sneuvelt in een van de tien referenda die komend jaar in Europa gehouden worden is immers aanzienlijk.

Minister Donner debatteerde met de Senaat over het ‘Haags programma’ waarin de Europese Unie een groot aantal plannen voorlegt op gebieden als criminaliteits- en terrorismebestrijding, immigratie- en asielpolitiek. Het fundament daarvoor wordt geleverd door de voorgestelde Europese grondwet. Volgens de fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer moet de regering er rekening mee houden dat die omstreden grondwet het níet haalt. In Nederland houden volgens opiniepeilingen de voor- en tegenstanders elkaar momenteel in evenwicht ondanks het feit dat VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks vóór deze volgende stap naar een Europese superstaat zijn. De SP adviseert kiezers om ‘nee’ tegen de Europese grondwet te zeggen.

Volgens Kox vindt ook de SP dat Europese samenwerking is geboden. Maar, zo hield hij minister Donner voor, ‘laten we ons wél realiseren – en dat ook aan onze burgers vertellen – dat er in de afgelopen vijf jaar al heel veel ís gebeurd!’ De SP-fractievoorzitter somde een groot aantal voorbeelden op van Europese samenwerking op het terrein van criminaliteits- en terrorismebestrijding en immigratie- en asielpolitiek: ‘We zijn een eind op weg met het wederzijds erkennen van rechterlijke beslissingen en vonnissen en er wordt gewerkt aan een Europese harmonisatie van straffen. Er zijn stappen gezet naar geïntegreerde samenwerking met Europol en Eurojust en er is een begin gemaakt met onderlinge operationele samenwerking van de politiediensten van de lidstaten. Er zijn minimumnormen vastgesteld voor het asielbeleid en voor legale migratie. Het verdrag van ‘Schengen’ heeft onderlinge grenzen goeddeels weggenomen en een intensieve samenwerking door de aangesloten landen teweeg gebracht. Er wordt meer samengewerkt op het terrein van de illegale immigratie, er is een Europees agentschap voor beheer van de buitengrenzen en er worden eerste stappen gezet op het punt van een gemeenschappelijk terugkeerbeleid van niet welkome immigranten. Er is een verbinding gelegd tussen immigratie en integratie en er wordt gewerkt aan een op elkaar afgestemd integratiebeleid in de Europese Unie. Dat is nogal wat!’

Volgens Kox is het de vraag of er in dit hoge tempo doorgegaan moet worden met overdracht van macht van Nederland naar de Europese Unie: ‘Zou het niet beter zijn eerst eens te zorgen dat alles wát we tot nu toe aan het doen zijn, ook echt góed gaat, voor verder te gaan met verplaatsing van de regelgeving van Den Haag naar Brussel?’ Voor de SP, zo stelde Kox, is dit in ieder geval één van de belangrijke redenen om de kiezers te adviseren in het komende referendum ‘nee’te stemmen. Dat referendum wordt hoogstwaarschijnlijk kort voor of na de zomervakantie gehouden.

Dossier Grondwet