nieuws

‘Nicolaï poogt bevolking rond referendum te intimideren’

“Staatssecretaris Nicolaï probeert de bevolking te intimideren als hij zegt dat het kabinet een ‘nee’ tegen de Europese grondwet niet zal accepteren,” stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel. “De aanhoudende arrogante opstelling van de regering heeft een demotiverend en verwarrend effect op mensen die straks hun stem moeten uitbrengen.”

Nicolaï zei tijdens een bijeenkomst dat het kabinet zich niets aantrekt van een mogelijk negatief oordeel van de bevolking over de Europese Grondwet. Wat er ook gebeurt, de regering blijft hoe dan ook vóór deze grondwet. Van Bommel vindt die opstelling zeer kwalijk, omdat het mensen ontmoedigt om naar de stembus te gaan en verwarring oproept.

Van Bommel: “Dit soort uitspraken is misleidend, omdat de regering helemaal niet bepaalt of Nederland de Grondwet wel of niet overneemt. Dat beslist het parlement, op basis van het referendum. Nicolaï is zó bang voor een ‘nee’ van de bevolking, dat hij intimiderende uitspraken gaat doen. Zijn opstelling staat ook haaks op die van minister Bot, die gisteren pleitte voor een neutrale campagne vanuit de regering.”

De opmerking van Nicolaï dat hij nog geen concrete bezwaren tegen de Grondwet heeft gehoord, is volgens Van Bommel lariekoek: “Kennelijk heeft de staatssecretaris tijdens talloze Kamerdebatten over de grondwet zitten slapen.”

Betrokken SP'ers