nieuws

SP wil Kerstpakket voor de koopkracht

De SP stelt een pakket maatregelen voor ter reparatie van de koopkracht om met name de koopkracht van mensen met een minimuminkomen te beschermen. Door de hogere ziektekosten en energieprijzen dreigt de koopkracht van mensen nog verder achteruit te gaan. Zo lijkt de nominale premie meer te stijgen dan verwacht. Zeker voor mensen met een minimuminkomen vindt de SP dit onaanvaardbaar.

Met dit pakket kan de koopkracht van de lagere inkomens met ongeveer twee procent worden verbeterd waardoor de koopkracht voor mensen met een minimuminkomen in ieder geval niet nog verder verslechterd.

Het pakket van de SP bestaat uit de volgende maatregelen:

1) Verhoging van het budget van de huursubsidie zodat daar volgend jaar niet ongeveer 10 euro per maand gekort op hoeft te worden. Dit kost 225 miljoen euro. Daarnaast kunnen de huren volgend jaar worden bevroren. Door het bevriezen van de huren wordt € 40 miljoen bespaard op de kosten van de huursubsidie. De overige € 185 miljoen kan worden gedekt door de woningbouwcorporaties bij te laten dragen aan de kosten van de huursubsidie.

2) Herstel van de koppeling in 2005 waardoor de uitkeringen en het minimumloon in 2005 met zo’n 1 procent omhoog kunnen gaan. De hieraan verbonden kosten van 400 miljoen euro kunnen worden gedekt door te bezuinigen op de verkwistende subsidies voor reïntegratietrajecten voor werklozen, gedeeltelijk arbeidsongeschikten en mensen in de bijstand.

3) Verlaging van de nominale premie voor ziekenfondsverzekerden met 35 euro. De kosten hiervan bedragen ongeveer 300 miljoen euro. Dit kan worden gedekt uit de extra aardgasopbrengsten volgend jaar als gevolg van hogere olieprijs. Deze opbrengsten zullen volgend jaar naar verwachting honderden miljoenen hoger uitvallen. Daarmee wordt voorkomen dat de overheid zelf profiteert van de hogere olieprijzen terwijl de koopkracht van de burgers erdoor wordt verslechterd. Met Prinsjesdag bleek al dat de koopkracht van mensen door het kabinetsbeleid voor de derde achtereenvolgende keer achteruit zou gaan. Helaas waren de coalitiepartijen niet bereid in te gaan op de voorstellen uit de alternatieve begroting van de SP die wél tot een verbetering van de koopkracht leiden.

De voortdurende koopkracht-achteruitgang leidt tot een gebrek aan vertrouwen onder consumenten waardoor het economisch herstel maar op zich laat wachten. De toch al slechte voorspellingen over de koopkracht volgend jaar zijn intussen verder verslechterd. De olieprijzen zijn sterk gestegen waardoor volgens Nuon een gemiddeld huishouden volgend jaar zo’n 150 tot 170 euro extra kwijt is aan de energierekening. De premies van mensen met een particuliere ziektenkostenverzekering stijgen veel harder dan verwacht. Het ministerie van VWS en het Centraal Plan Bureau gingen in september nog uit van 4,3 procent. Uit onderzoek van de verzekeringssite blijkt dat maar liefst 8 procent is. De Volkskrant voorspelde op 19 oktober jl. dat ook de pensioenpremies volgend jaar verder stijgen in plaats van dat ze ongeveer gelijk blijven zoals het kabinet verwacht.

Ook uit nieuwe vertrouwelijke cijfers van het Centraal Plan Bureau blijkt volgens het Algemeen Dagblad vandaag dat minima en AOW’ers met een klein pensioen er 0,25% extra op achteruit gaan in vergelijking met de al voorspelde inkomensachteruitgang.