nieuws

Motie SP aangenomen: ministers moeten coach zelf betalen

Gisteravond laat heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel van de SP waarin wordt voorgesteld dat ministers en staatssecretarissen die een beroep doen op een ’personal coach’ de kosten daarvan in het vervolg zelf dragen. De persoonlijke ondersteuning van bewindspersonen wordt nu meestal nog door de belastingbetaler betaald.

Eerder al maakte de partij bezwaar tegen de wildgroei aan ‘politieke assistenten’ van bewindspersonen. In beide functies wordt werk verricht ten behoeve van de politieke partij waarvan de bewindspersoon lid is. ’Daarnaast zijn deze functionarissen geen ambtenaar en daarom horen ze ook niet uit de Rijksbegroting te worden betaald. We gaan toch ook niet de kapper van ministers betalen,’ zei Tweede-Kamerlid Harry van Bommel in een debat over deze kwestie met de minister-president.

Wat precies de rol van de persoonlijke coach van bewindspersonen is, blijft onduidelijk. De SP stelde vragen naar aanleiding van berichtgeving over extra politieke medewerkers van de oud-staatssecretaris Nijs, die moest opstappen na zeer onhandig opereren in de media. Zij zou een adviseur hebben laten inhuren door het ministerie die zij ongeveer 5 uur per week raadpleegde over politiek gevoelige onderwerpen. Balkenende zei eerder dat ook ministers Zalm en Van der Hoeven zich laten bijstaan door een personal coach, net als tot voor kort minister Verdonk. Deze ’sessies’ worden betaald door het ministerie. Staatssecretaris Rutte betaalt zijn coach uit eigen zak, zo staat in de brief.

Voormalig staatssecretaris Nijs had in 2004 voor 23.100 euro ondersteuning waarvan zij 6.000 euro zelf betaalde. Van Bommel verwacht dat de motie naar de letter wordt uitgevoerd en dat bewindspersonen in de toekomst alle kosten die voortvloeien uit het inhuren van persoonlijke coaches zelf gaan betalen. ’De SP zal daar vanzelfsprekend nauwlettend op toezien.’

Betrokken SP'ers