Boer en dier gebaat bij ander mestbeleid

“Goed voor de politiek, maar slecht voor boer en dier,” zo vat SP-Kamerlid Krista van Velzen het nieuwe mestbeleid samen. Op last van Brussel voert Nederland na jarenlang gesteggel een nieuw, strenger mestbeleid in.

In oktober 2003 werd het Nederlandse mestbeleid door het Europese Hof naar de prullenbak verwezen. Het voldeed niet aan de Europese richtlijnen. Landbouwminister Veerman kwam onlangs tot een akkoord. Waar agrariërs vroeger hun mestaanvoer konden afstemmen op hun mestverbruik, krijgen ze nu een vaste norm opgelegd die geen rekening houdt met gewas of grondsoort.

Van Velzen: “Dit is beleid met de botte bijl. De boer als vakman wordt uitgeschakeld. Het gebruik van kunstmest zal toenemen, terwijl boeren die investeren in goede mest juist afgekneld worden. Ik zal pleiten voor meer ruimte voor milieuvriendelijke koploperbedrijven.”

Ook dieren zullen de dupe worden, stelt Van Velzen. “De schaalvergroting in de veehouderij zal versnellen en de koe zal uit de wei gejaagd worden. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Het nieuwe mestbeleid toont het failliet van het neoliberale marktmodel. Van Velzen: “De bio-industrie is de belangrijkste oorzaak van de mestproblematiek. Strengere normen moeten dit nu rechtzetten, maar gelijkertijd leiden deze normen weer tot verdere concentratie en schaalvergroting. Wanneer ziet men in dat dit een doodlopende weg is?”

Betrokken SP'ers