nieuws

SP-Senator overhandigt Donner handtekeningen van gevangenen tegen gedwongen verblijf in meermanscel

SP-Senator Tiny Kox overhandigt morgen minister Donner een petitie van gevangenen tegen het voorstel om gedetineerden gedwongen met meer mensen op 1 cel te zetten. Donner wil hiertoe de penitentiaire beginselenwet veranderen. Naast bewakers, hun vakbonden en deskundigen maken ook gedetineerden zich ernstig zorgen over deze wetswijziging.

Vooral de mogelijke veiligheidsrisico’s die de maatregel van Donner met zich mee kan brengen, zijn voor de gevangenen aanleiding om protest aan te tekenen. De handtekeningenactie is gevoerd met behulp van de gedetineerdencommissies in verschillende gevangenissen.

Kox: "Er is niets tegen 2-op-1-cel, mits het gebeurt op basis van vrijwilligheid of op basis van goed doordacht beleid. Het doel moet zijn om de opsluiting van gevangenen zo veilig en effectief mogelijk te doen zijn voor de maatschappij, de bewakers en de gevangene zelf. Precies daaraan mankeert het in dit voorstel en dat vind ik niet alleen. Dat zeggen ook veel mensen die in de gevangenis werken, dat zeggen hun vakbonden en dat zeggen veel gedetineerden. Ik vraag Donner vooral ook naar deze experts te luisteren."

De overhandiging vindt plaats tijdens het debat over de penitentiaire beginselenwet in de Eerste Kamer, aan het begin van de eerste termijn van de SP.