nieuws

Verbod op ‘no-cure no-pay’ is terecht

De SP is verheugd dat minister Donner van Justitie een proef met een systeem van ‘no-cure no-pay’ voor letselschadeadvocaten verbiedt. Dit systeem, waarin advocaten alleen betaald krijgen als ze een zaak winnen, spoort advocaten aan alleen kansrijke zaken aan te nemen. Daardoor blijven de echte slachtoffers zonder rechtsbijstand.

Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP, is opgelucht over het verbod van minister Donner. “Het systeem van no-cure, no-pay leidt tot rechteloosheid als een zaak ingewikkeld is, want advocaten willen geen zaken aannemen die veel inspanning vergen of waar de kans op winst niet groot is. Het is goed dat de minister dat nu verbiedt. Maar dit is helaas niet de enige maatregel die hij introduceerde. Binnenkort worden de bureaus rechtshulp afgeschaft, waardoor gratis rechtsbijstand aanzienlijk wordt ingeperkt. Dat betekent dat je eerder naar advocaat moet stappen, maar dat is voor mensen met een kleine portemonnee te duur. Zij vallen daarmee tussen wal en schip. Ik pleit ervoor om het systeem van rechtsbijstand sterk te verbeteren.”

No-cure, no-pay was in 1999 al een van de systemen die werd voorgesteld om de marktwerking in de gefinancierde rechtshulp aan te moedigen, zodat advocaten harder zouden werken voor hun geld. In 1999 werd het nog afgewezen, maar in 2002 werden de plannen serieus, vooral toen de Orde van Advocaten (NOvA) omging en het experiment omarmde. De Orde deed dit omdat zij ook de situatie onder ogen zag dat rechtsbijstand voor kansarmen steeds moeilijker te bereiken is door de verhoging van het griffiegeld en de stijgende eigen bijdrage voor toegevoegde advocaten.