Vanaf volgend jaar identificatieplicht vanaf 14 jaar

Een meerderheid van de Eerste Kamer zal volgende week instemmen met het voorstel van minister Donner op per 1 januari 2005 een algemene identificatieplicht in te voeren vanaf 14 jaar. CDA en VVD hadden graag nog een verdergaande verplichting gezien; voor SP, PvdA en GroenLinks gaat de maatregel te ver.

Of de PvdA in de Senaat uiteindelijk zal tegenstemmen is nog niet bekend. In de Tweede Kamer schaarde de PvdA-fractie zich nog achter het regeringsvoorstel. PvdA-Eerste Kamerlid Westerveld maakt zich ernstige zorgen over het gebrek aan duidelijkheid over de vraag wanneer de politie mensen in de toekomst om een identificatiebewijs mag vragen.

De SP-fractie was het duidelijkste in haar afwijzing van de maatregel. Volgens Eerste Kamerlid Kox is het symboolwetgeving die behalve ergernis en bureaucratie niets oplevert. Openbare orde noch algemene veiligheid zullen er profijt van hebben, zo blijkt volgens hem uit vergelijking met landen die een dergelijke identificatieplicht hebben. Dat kinderen vanaf 14 jaar al altijd met een identificatiebewijs op zak zullen moeten lopen, is helemaal overdreven en zal het aantal zoekrakende en gestolen identificatiebewijzen zeker doen toenemen.

Als er al voor een dergelijke plicht gekozen zou moeten worden dan zou 16 jaar een veel meer voor de hand liggende leeftijd zijn aldus Kox, die zich in zijn kritiek op de regeling gesteund wist door de Orde van Advocaten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten en de Raad van Hoofdcommissarissen. Hij noemde verder de hoogte van de boete, 2250 euro maximaal, absurd: ‘Daar kan je een jaar lang elke week je auto gevaarlijk verkeerd voor parkeren!’ Kox nodigde de PvdA uit volgende week samen met zijn fractie tegen dit slechte wetsvoorstel te stemmen.

Betrokken SP'ers