nieuws

Taalrel in Straatsburg bij eurodebat

‘Spreek Frans – of wij vertrekken!’. Dat kreeg Jean-Claude Trichet, president van Europese Centrale Bank, deze week te horen toen hij de parlementaire assemblee van de Raad van Europa toesprak over de rol van de euro in Europa.

Het dreigement kwam vanuit een deel van de Franse delegatie, die de daad bij het woord voegde toen hun landgenoot (die Wim Duisenberg als ECB-president is opgevolgd) zijn verhaal in het Engels begon. SP-senator Tiny Kox van de Nederlandse delegatie haakte snel op de rel in. Tegen Trichet zei hij: ‘Of u Engels of Frans spreekt, daar loop ik niet voor weg. Maar zelfs als uw verhaal helemaal in het Nederlands had gedaan, had ik met de inhoud grote problemen gehouden. Daarover wil ík het graag hebben.’

Kox lichtte toe Trichet’s optimisme over de euro en zijn rol in Europa niet te kunnen delen. ‘De invoering van de euro heeft de grote werkloosheid in de eurozone niet verminderd. Vanwege het stabiliteitspact is teveel ingeleverd op sociaal en democratisch gebied. Er dreigt een nieuwe tweedeling tussen de eurozone en de rest van Europa. En wellicht is er door de euro meer prijstransparantie gekomen, maar volgens veel consumenten is ook alles sinds de euro veel duurder geworden, zoals zij recent aangaven in een groot onderzoek van de SP in Nederland.’ Volgens de SP-senator vormden de lage opkomst en de grote winst van eurokritische partijen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een bewijs van groeiende onvrede over de wijze waarop de Europese eenwording zijn beslag krijgt. Europa zou minder gedomineerd moeten worden door financiële argumenten en meer door zaken als bescherming van democratische en sociale rechten en goede relaties en eerlijke handel met niet-EU-landen en landen buiten het continent. De president van de ECB volhardde in zijn pleidooi voor strikte handhaving van de monetaire eisen; wel zegde toe te zullen werken aan wat meer flexibiliteit van het starre stabiliteitspact, zodat er wat meer ruimte komt voor de eurolanden. Die magere toezegging overtuigde Kox echter allerminst - en deed de weggelopen Franse delegatieleden ook niet terugkeren in de vergaderzaal. Zij waren al bezig hun beklag te doen bij de Franse premier Raffarin over Trichet’s ‘schanddaad’.

De assemblee koos overigens de Brit Terry Davis als nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa. Een voor velen verrassende keuze, aangezien Davis tot de linkervleugel van de Labour-partij hoort en erkend tegenstander is van Tony Blair’s Irak-politiek. Davis kreeg vooral steun van de sociaal-democratische fractie en de fractie van Europees Links, waarvan ook SP en GroenLinks deel uitmaken.

Betrokken SP'ers