nieuws

SP wil opheldering over ‘slot’ op Guantanamo

De Eerste-Kamerfractie van de SP wil van minister Bot weten of hij op de hoogte was van het besluit van de VS om het omstreden gevangeniskamp in Guantanamo op slot te doen voor internationale delegaties. Afgelopen weekeinde kregen leden van de parlementaire assemblee van de NAVO tijdens hun vergadering in Bratislava te horen dat zij geen toegang tot het kamp krijgen, terwijl het bezoek eerder was toegezegd.

Internationale delegaties die willen onderzoeken of en hoe de Conventie van Geneve geschonden wordt in Guantanamo Bay, zijn volgens Washington niet welkom. De VS zegt met haar besluit te handelen “in de geest van de Conventie van Geneve”, hoewel ze die Conventie verder niet toepast op de honderden mensen die nu al enkele jaren zonder enige vorm van proces in het omstreden kamp opgesloten zitten. De Amerikaanse regering zegt de gevangenen uit haar oorlog tegen het terrorisme niet tot ‘publieke bezienswaardigheid’ te willen maken.

Met het op slot doen van het omstreden gevangenenkamp voor de delegatie haalt de Amerikaanse regering een streep door eerdere afspraken over een fact finding mission vanuit de NAVO-assemblee, waaraan o.a. SP-senator Tiny Kox zou deelnemen. Kox noemt het stuitend dat de Amerikanen zich beroepen op een verdrag dat ze zelf niet toepassen, om de deuren dicht te houden voor internationale waarnemers. Het is ook een belediging: een fact finding mission wil geen ‘aapjes kijken’ maar juist komen controleren of de gevangenen uit de Amerikaanse ‘oorlog tegen het terrorisme’ humaan en volgens internationale verdragen en mensenrechten behandeld worden. Zeker na alle recente onthullingen over wantoestanden in Amerikaanse gevangenissen in Irak is er alle reden voor zo een onderzoek. Dat zelfs parlementariërs uit NAVO-lidstaten de toegang geweigerd wordt, doet volgens de SP-senator het ergste vermoeden.

Officiële verklaring van de Amerikaanse regering aan de parlementaire Assemblee van de NAVO