Marianne Thieme en Krista van Velzen openen virtuele schandpaal www.jachthutten.nl

SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft vandaag met Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vanuit een illegaal gebouwde jachthut in een natuurgebied bij Apeldoorn de officiële opening verricht van de website www.jachthutten.nl.

www.jachthutten.nl

Duizenden zijn er, verspreid over heel Nederland: illegale hoogzitten en jachthutten die jagers een beschut schootsveld bieden aan de rand van een voerakker. Veel van die jachthutten zijn niet zichtbaar voor het publiek omdat ze verscholen zijn achter bordjes “streng verboden toegang, rustgebied voor het wild”. Een eufemisme, veelal gaat het niet om rustgebieden maar om laatste rustplaatsen voor in het het wild levende dieren. Eerst worden ze er naartoe gelokt met uitgestrooid lokvoer en de aanplant van eiwitrijke, breedbladige grassoorten en de illusie van rust, om vervolgens te worden afgeschoten door jagers die zich in een gecamoufleerde hut verschanst hebben.

De ervaring leert dat de meeste van deze bouwwerken zonder bouwvergunning zijn geplaatst en dat veel gemeenten niet handhavend optreden tegen deze illegale bouwwerken, er zelfs niet of nauwelijks mee bekend zijn.

Om die reden heeft Harry Voss van de Faunabescherming besloten een website als virtuele schandpaal in het leven te roepen waarop iedereen kan melden en terugzien wat er in de eigen omgeving aan jachthutten te vinden is.

De site bevat honderden foto’s van jachthutten inclusief de coördinaten waarop de hutten te vinden zijn. Op de site worden natuurliefhebbers opgeroepen zelf meldingen te doen van illegale jachthutten en daarvan een digitale foto plus coördinaten in te zenden naar de site, zodat er een komplete atlas van illegale jachtbouwwerken op internet kan ontstaan.

Met de site wil de Faunabescherming de discussie over de jacht in beschermde natuur- en rustgebieden een extra impuls geven. In het afgelopen jaar draaide een dieronvriendelijke kamermeerderheid tal van maatregelen ter bescherming van dieren uit de Flora- en faunawet de nek om, waardoor de F&F wet een tandenloze tijger werd. Met name de fracties van CDA, VVD en LPF deden er alles aan om wat in 20 jaar van discussie aan verbeteringen voor flora en fauna werd doorgevoerd, binnen één jaar weer ongedaan te maken.

Op www.jachthutten.nl worden een groeiende jachthuttenatlas en nieuwsberichten op het gebied van jachthutten gepubliceerd. Het is met nadruk niet de bedoeling vandalisme uit te lokken met de onthulling van de plaatsen waar de illegale jachthutten zich bevinden, maar een maatschappelijke discussie op gang te brengen over de privileges die jagers zich menen te kunnen veroorloven door te handelen alsof ze boven de wet staan.