Kinderen met SP in actie tegen vogelmoord HSL

Twee klassen van basisschool Apollo uit Prinsenbeek (bij Breda) zijn vandaag in de bres gesprongen voor de duizenden vogels die zich te pletter vliegen tegen de geluidsschermen van de HSL-lijn. Samen met de SP Kamerlid Krista van Velzen en de West-Brabantse Vogelwerkgroep voerden ze actie om minister Peijs zo ver te krijgen dat zij de glaswanden gritstraalt, zodat de vogels het gevaar op tijd zien aankomen.

In optocht naar de dodelijke geluidswal

De vele kinderen liepen niet onopgemerkt naar de geluidsschermen toe: het kabaal van tientallen fluitjes snerpte door de straten, waar de kinderen met veel tekeningen en spandoeken achter twee leerlingen aanliepen die enkele verongelukte vogels op een kussen naar hun laatste rustplek brachten.

Enkele slachtoffers worden naar hun laatste rustplaats gebracht

Minister Peijs had helaas niet gereageerd op de uitnodiging om de handtekeningen die de kinderen verzameld hadden in ontvangst te nemen. Ook de tekeningen waarop de kinderen haarfijn hadden aangegeven wat er voor oplossingen zijn om deze vogelmoord te voorkomen konden zij niet aan de minister geven. Krista van Velzen zal de handtekeningen en oplossingen mee nemen naar Den Haag en alsnog aanbieden aan de minister die verantwoordelijk is voor deze grootschalige vogelmoord: minister Peijs.

Krista van Velzen bekijkt de oplossingen van de kinderen

De HSL-ingenieurs hebben geen rekening gehouden met onze gevleugelde vrienden. De glasschermen zijn hierdoor verworden tot een ware ‘wand des doods.’ De West-Brabantse Vogelwerkgroep heeft al ruim vierhonderd slachtoffers gedocumenteerd. Eric Corssmit, secretaris van de werkgroep: “In werkelijkheid is het aantal vogels dat zich te pletter vliegt tien keer groter. De meeste lijkjes worden geroofd door wilde katten en vossen. Het zal nog jaren duren voordat sommige rode lijstsoorten, zoals de groene specht en de ijsvogel, terugkomen.”

Terwijl de vogelwerkgroep de lokale autoriteiten onder druk zet, heeft SP-Kamerlid Van Velzen de minister al twee maal aan de tand gevoeld. De minister zegt het probleem te bestuderen. Maar zowel het probleem als de oplossing zijn al sinds december 2002 duidelijk. In een geheimgehouden rapport schrijft Rijkswaterstaat dat er verticale strepen in de glaswanden gegritstraald dienen te worden. Kosten: 10 miljoen euro.

Van Velzen: “Dat is natuurlijk veel geld. Maar als Rijkswaterstaat haar werk goed had gedaan, dan hadden ze ander materiaal gebruikt en zo geld uitgespaard. Nu moet de minister wel in haar buidel tasten. We kunnen niet accepteren dat duizenden vogels zich de komende jaren kapot vliegen omdat Rijkswaterstaat een foutje heeft gemaakt.”

HSL-geluidsscherm langs A16