nieuws

Door volhardende Senaat mogelijk meevaller huursubsidie

Ongeveer een miljoen ontvangers van huursubsidie krijgen een onverwachte meevaller: de korting van 12 euro per maand die minister Dekker van Volkshuisvesting per 1 juli wil doorvoeren, gaat voorlopig niet door. SP, PvdA en GroenLinks weigeren de wet nog voor 1 juli te behandelen, omdat Dekker de wet te laat bij de Kamer heeft aangemeld.

SP-senator Ronald van Raak: "Twee keer per jaar, tegen het zomerreces en tegen het kerstreces, probeert het Kabinet allerlei impopulaire maatregelen in hoog tempo door de Kamer te loodsen. De SP heeft al vaak laten weten dat dit een goede besluitvorming onmogelijk maakt. Daarom is een datum afgesproken, zodat voorstellen in ieder geval op een redelijk fatsoenlijke manier kunnen worden behandeld. Dekker heeft zich niet aan deze datum gehouden en dus kan de Eerste Kamer voor 1 juli geen uitspraak doen.’

Op dit moment voert de minister de druk op de Senaat op om toch met behandeling voor 1 juli akkoord te gaan, omdat anders de bezuinigingsmaatregel, die mensen met een laag inkomen onevenredig hard treft, pas volgend jaar kan worden ingevoerd.

Van Raak: "De Eerste Kamer wordt alleen serieus genomen als wij onszelf serieus nemen. Als een minister zich niet houdt aan de afspraken, dan is het wat mij betreft einde oefening. Dat veel mensen door uitblijven van deze bezuiniging deze zomer wel op vakantie kunnen, kinderen op een sportschool kunnen blijven of gezinnen hun krant kunnen houden, dat is voor mij een mooie bijkomstigheid."

Dinsdag beslist de Eerste Kamer of voldaan wordt aan het verzoek van minister Dekker om de zogenaamde verhoging van de basishuur met 12 euro alsnog goed te keuren. Van Raak: "Hopelijk neemt de Eerste Kamer zichzelf serieus en houden in ieder geval de PvdA en GroenLinks voet bij stuk."