nieuws

Dekker zigzagt huursubsidie omlaag

Ondanks eerdere berichten gaat per 1 juli de huursubsidie toch met 12 euro per maand omlaag. De Eerste Kamer weigerde dit voorstel vorige week in behandeling te nemen, omdat het door minister Dekker te laat was aangemeld. De kleinst mogelijke meerderheid van CDA en VVD drukte behandeling echter door, tegen de nadrukkelijke wens van de grootst mogelijke minderheid. Via de webpagina van het ministerie van VROM was bovendien het bericht verspreid dat deze verlaging later zou worden ingevoerd en dat huishoudens de komende maanden de korting zouden terugkrijgen.

Met haar zigzagbeleid heeft de minister de ontvangers van huursubsidie in verwarring gebracht. Bovendien heeft de minister de regels van de Eerste Kamer overtreden. SP-senator Ronald van Raak waardeert het dat de minister spijt heeft betuigt over de verkeerde informatie die haar ministerie heeft verstrekt, en dat zij heeft toegezegd het management van haar ministerie te zullen verbeteren. Ook waardeert hij het dat de minister haar excuses heeft aangeboden voor de te late indiening van het wetsvoorstel. Dit neemt echter niet weg dat een zorgvuldige behandeling niet meer mogelijk was.

Van Raak: “Graag had ik met de minister van gedachten willen wisselen over haar keuze om te bezuinigen op de huursubsidie (die jaarlijks ongeveer 1,7 miljard euro kost) en niet op de hypotheekrenteaftrek (die jaarlijks ruim 7 miljard euro kost). Een open debat over verlaging van de hypotheekrenteaftrek, een belastingvoordeel voor de rijken die volgens het regeerakkoord niet mag worden aangetast, moet er nu toch echt eens van komen. Als er bezuinigd moet worden kijkt de minister alleen naar de huurders en niet naar de kopers. Dit is een minister met één been, dat bovendien nog in het beton is gegoten van het regeerakkoord.”

Betrokken SP'ers